We heropenen 2 unieke erfgoed locaties te Ronse

Salon des Artistes is een ontmoetingsgebeuren waar kunstliefhebbers en kunstenaars elkaar treffen, kennismaken en waar onze beeldende kunst het bindmiddel is. Een platform ter promotie van onze kunstenaars. De doelstelling is dat kunstenaars nieuw werk tonen aan de kunstliefhebbers en er op een evenwaardige manier kan gepraat worden over de kwaliteit en/of onderwerp van het nieuwe werk. Ter ondersteuning van de kunstenaar worden de getoond werken ook te koop aangeboden tijdens de Salons des Artistes.

De kunstenaars worden geselecteerd door curators wat garant zou moeten staan voor een diversiteit aan stijlen. De kunstenaars kunnen een galerie vertegenwoordigen. En kunstenaars die nog zoekende zijn naar een galerie krijgen hier een platform om zich kenbaar te maken bij galeriehouders, verzamelaars en musea.

Voor het Salon des Artistes – Zomer 2020 te Ronse zijn de curatoren:
Willem Elias, Els Wuyts, Isolde De Buck, Johan Debruyne, Daniella Géo, Tijs Lammar en kunstplatform Gevaertsdreef01.

Voor de scenografie zorgt KNAP Architecten uit Ronse met Anke Vandemeulebroeke, Marieke Fortuin, Charlotte Van Damme.

Er zijn jaarlijks vijf edities van Salon des Artistes, telkens in een bijzondere locatie. Voor Salon des Artistes – Zomer 2020 hebben we uitzonderlijk 2 unieke locaties. Het oude postgebouw aan de Grote Markt 22 te Ronse en het oude stedelijke zwembad aan de Engelsenlaan (over Aldi) te Ronse. Er is tussen beide locaties een afstand van een kleine kilometer.

Het oude postgebouw (het welke door BPost Real Estate te koop wordt aangeboden) is volledig ontmantelt van zijn loketten. Terwijl het oude stedelijke zwembad (waarvan de bouw exact 50 jaar geleden was gestart in 1970), dat nog maar een jaar gesloten is, in originele staat zal dienstdoen. Op uitzondering van de zwemkom die nu leeg staat. De 2 locaties zorgen ervoor dat er voldoende ruimte is voor het bewaren van afstand onder de bezoekers. Het gelijkvloers van het postgebouw met los- en laadzone telt bijna 800 m2. Het zwembad is bijna 2.000 m2 groot.

Salon des Artistes – Zomer 2020 heeft doorgang van zondag 5 juli tot en met zondag 30 augustus.

De openingsuren voor beide locaties zijn iedere vrijdag, zaterdag en zondag van 11u tot 18u.

Inkomprijs voor het bezichtigen van beide locaties is € 10, kinderen -18 jaar gratis.

De abonnees van Kunstmagazine krijgen ieder 2 gratis inkomkaarten die geldig zijn voor beide locaties.

Lijst van de geselecteerde kunstenaars:

Amarioarei Magda, Bisig Florin, Bolenz Ulrike, Borgermans Hilde, Boutsen Dries, Claeys Henry, Cloosterman Nelleke, Club Diogène, Cotteleer Anton,
De Keyser Tine, De Mol Harlinde, De Moor Natalie, De Voet Charlie, Dhaen Catharina, D’Haeyer Thibault, Duffeleer Anthony, Emmerich Hadassah,
Fournier Bertrand, Gobyn Ritsart, Langa Nokhukanya, Minne Feline, Miyeon Lee, Pillen Sarah, Pittoors Tinka, Slangen Nancy, Steurbaut Adi, Thienpont Karel, Thoelen Martine, Van Damme Lies, Van de Velde Griet, Vanpoucke Joris, Van San Tamara, Van Schuylenbergh Gilles, Van Steen Baldewin, Vansteenkiste Jonas, Van Tichelen Leen, Vandekerckhove Hans, Vanello Luca, Velter Yves, Villavicencio Pizango Shirley, Vindevogel Jan, Volckaert Tim, Waeghe Colin, Weidenbaum Peter en Zeebroek Sarah Yu

Tijdens Salon des Artistes zullen er nog verschillende activiteiten plaats vinden zoals boekvoorstelling. We zullen deze tijdig aankondigen op social media en onze website. Heeft een voorstel voor een activiteit mag u ons contacteren op 0498 767 081.

Heel veel dank aan de directie van BPost en de burgemeester, schepen van cultuur en het college van schepen van de Stad Ronse om ons de mogelijkheid te bieden deze Salon des Artistes in te laten plaats vinden.

RONSE ZOMER 2020
deze zomer de stad voor kunstbeleving
5 unieke erfgoed locaties
2 tentoonstellingsparcoursen

Tijdens de zomer worden Ronse en haar erfgoed in de schijnwerpers geplaatst met twee tentoonstellingsparcoursen rond hedendaagse kunst op 5 unieke locaties. Naast het Salon des Artistes in het Oude Postgebouw op de Grote Markt en het oude Zwembad aan de Engelsenlaan te Ronse is er een 2de tentoonstellingsparcours.

“Alle Rechte Lijnen Zijn Gebogen” met de Villa Carpentier, de Sint-Hermescrypte en in het Cultureel Centrum De Ververij.

Dit 2de tentoonstellingsparcours loopt van vrijdag 26 juni tot en met zondag 27 september 2020 en deze locaties zijn open voor het publiek op vrijdag, zaterdag en zondag van 12 tot 17 u. (Crypte van 13 tot 17 u.)

VILLA CARPENTIER

De prachtige Villa Carpentier, ontworpen door Victor Horta, is het bevoorrechte theater van dit 2de parcours. In het Art Nouveau interieur met werken van Fabry, Evaldre en Ciamberlani, kan de bezoeker er, naast de reeks “Labyrinth & Pleasure Garden” van Jan Vercruysse, ook de op de natuur geïnspireerde creaties van Sophie Ghor van “Formes Libres” bewonderen. In de tuinen van Villa Carpentier worden een reeks hedendaagse beeldhouwwerken tentoongesteld. De scenografie in deze uitgestrekte ruimte van drie hectaren druist in tegen de gebruikelijke presentatievormen die in een neutrale museumruimte gelden.
Deelnemende kunstenaars: Villa Carpentier: Gonçalo Barreiros, Marion Beernaerts, Stijn Cole, Caroline Coolen, Etienne Courtois, Natalia de Mello, Formes Libres, Lucie Lanzini, Erwan Mahéo, Tim Mathijsen, Jean-Bernard Métais, Stefan Nikolaev, Sébastien Pauwels, Tinka Pittoors, Jan Vercruysse, Tatiana Wolska

SINT-HERMESCRYPTE

In de grootste West-Europese crypte van de XIe eeuw, onder de Sint-Hermesbasiliek van Ronse, nodigen werken van Tinka Pittoors uit tot reflectie en een rijke dialoog tussen verleden en heden. De crypte is daarnaast een uniek staaltje van architecturale eenheid. Het elfde-eeuwse bouwwerk telt 32 zuilen, heeft prachtige muren in natuursteen, een verborgen grafkamer en een waterput.
Een bezoekje meer dan waard!
Kunstenaar Sint-Hermescrypte: Tinka Pittoors

CC DE VERVERIJ

Tenslotte loopt in het Cultureel Centrum De Ververij een tentoonstelling gelinkt aan Villa Carpentier. Uitgaande van de eigentijdse architectuur van het gebouw op de site van de Ververij wordt gekozen voor beeldend kunstenaars die op een gedreven manier werken aan hun eigenzinnige kunstpraktijk. De selectie is gebaseerd op beeldend kunstenaars die een conceptuele invloed hebben in hun oeuvre dat op een gelaagde wijze refereert aan filosofie, sociale en culturele geschiedenis, ethiek, ecologie en duurzaamheid, design, … maar dat evenzeer een specifieke en een gemeenschappelijk soort strakke en dynamische, soms interactieve vormelijkheid nastreeft.
Deelnemende kunstenaars CC De Ververij: Nel Bonte, Robbrecht Desmet, Bart Lodewijks, Sarah & Charles, Kelly Schacht, Hannelore Van Dijck, Emma Van Roey, Jonas Vansteenkiste & Veerle Michiels, Tim Volckaert
Curatoren: Yolande De Bontridder, Jennifer Plasma en Jan Leconte voor CC De Ververij

Tickets Kunstenparcours 2: Combiticket

park Villa Carpentier + crypte + tuin CC De Ververij: (Kunstenparcours Salon des Artistes niet inbegrepen!)

€ 15 basistarief – € 12,5 voor inwoners van Ronse

€ 10 voor studenten en gepensioneerden

Gratis voor kinderen -12 jaar

Korting voor gezinnen met kinderen +12 jaar

info: www.ronse.be

Kunstenaars